65 yaşından sonra yenilmemesi gereken 6 yiyecek: Çoğu sağlıklı diye her gün tüketiliyor!

Yaşamın Her Döneminde Beslenme Alışkanlıkları Nasıl Değişmeli?

Yaşamın farklı aşamalarında beslenme alışkanlıklarının güncellenmesi önemlidir. Kırklı yaşlarda tercih edilen gıdaların, altmışlı yaşlarda sağlık sorunlarına neden olabileceği unutulmamalıdır.

Az Pişmiş Yumurta

Yumurta sarısının akıcı kalması için fazla pişirilmemesi tercih edilir. Ancak, 65 yaş ve üzeri kişiler için bu durum salmonella riski taşıyabilir. Beslenme uzmanları, yumurtaların en az iki ila üç dakika pişirilmesini öneriyor. Doğru pişirme süresine dikkat ederek sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Meyve Konserveleri

Taze meyveler, meyve konservelerine göre daha sağlıklı tercihlerdir. Konserve meyveler genellikle C vitamini bakımından yetersiz olup, rafine şeker içermektedir. Taze sebze ve meyveler ise vücudun ihtiyaç duyduğu besin öğelerini sağlar. Sindirimi düzenler, metabolizmayı destekler ve vücuttaki asit-alkali dengesini korur.

Greyfurt Suyu

Greyfurt suyu sağlıklı olmasının yanı sıra, bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Bazı ilaçların etkisini azaltabilir veya artırabilir. Bu nedenle yaşlılar için portakal suyu, kızılcık suyu veya domates suyu gibi diğer meyve suları tercih edilebilir.

Kahve ve Çay

Kahve ve çaydaki kafein, aşırı tüketildiğinde sağlık sorunlarına yol açabilir. Uyku düzenini bozabilir, kaygı seviyesini artırabilir ve kalp ritmini düzensizleştirebilir. Kalp hastalığı olanlar için kafein tüketimi önerilmez. Kafein, sadece kahve ve çayda değil, diğer içeceklerde de bulunabilir.

Yapay Tatlandırıcılar

Yapay tatlandırıcı içeren içecekler, ciddi kalp hastalıklarıyla ilişkilendirilmiştir. Bu içeceklerin düzenli tüketilmesi, kalp krizi ve felç riskini artırabilir. Pre-diyabeti olan kişiler için kan şekerini yükseltebilir. Aşırı şeker tüketimi ise obezite ve diğer sağlık problemlerine yol açabilir.

Tuzlu Ürünler

Hipertansiyonu olan yaşlılar için aşırı tuz tüketimi sakıncalı olabilir. Yemeklerin tadını artırmak için farklı otlar ve baharatlar kullanılabilir. Yüksek tuz içeriği, kan basıncını yükseltebilir ve kalbin daha fazla çalışmasına neden olabilir. Gıda etiketlerini kontrol ederek tuz tüketimine dikkat etmek önemlidir.

Related Posts

40 yaşından sonra başlıyor! 6 etkili egzersizle diz şikayetlerinden kurtulun

Son yıllarda görülme sıklığı hızla yaygınlaşan osteoartrit (kireçlenme), günlük yaşamı adeta baltalıyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Özgün Barış Çolak, diz kireçlenmesine karşı günlük yaşam alışkanlıkları arasına mutlaka eklenmesi gereken 6 etkili egzersizi anlattı.

Kurban etindeki ölüm katılığına dikkat! ‘12 saat oda sıcaklığında dinlendirmeli’

Et yemeklerinin ağırlıkta olduğu özenle kurulan sofralar ve birbirinden lezzetli ikramlar Kurban Bayramı’nın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dr. N. Sinem Türkmen, Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme konuları hakkında bilgi verdi.

Şok diyet tuzağına düşmeyin! Formda olmak için tabağınızı renklendirin

Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte pek çok kişi fit bir vücuda sahip olmanın yollarını arıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Bensu Enyüksek, yaza formda girmenin 7 etkili yolunu anlattı.

Yaşamak istedi, bedeli insanlık suçu oldu! Kanlı organ nakli kâbusu: ‘Bilmiyordum’

İlk böbrek naklini 20 yaşında olan genç kadın yeniden hastalanmış ve yine kendisi için uygun bir böbrek beklemesi gerektiğini öğrenmişti. Bu bekleyişin hayatına mâl olabileceğini düşündü. İnternette yaptığı bir araştırma sonucunda kendi deyimiyle farkında olmadan uluslararası organ nakli çetesine dahil oldu. İşte şimdi hiçbir klinik tarafından tedaviye alınmayan kadının yaşadıkları.

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.

Uzmanlardan kritik uyarı: 50 yaş üzeri herkes risk altında olabilir

Belirti vermeden ilerliyor, geç fark edildiğinde kalıcı görme kaybına yol açabiliyor. Erken teşhis ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları hastalığın kaderini belirliyor.