T24 Haber Merkezi
TÜPRAG Metal Madencilik tarafından yapılan açıklamada, Kışladağ Altın Madeni’ne yönelik devam eden hukuki süreç kapsamında bugün Uşak İdare Mahkemesi’nde AİHM kararının davanın esasına etki eden bir yönünün bulunmadığını, yalnızca yargılama sürecindeki usule ilişkin olduğunu vurgulanarak bu durumun işletmenin faaliyetlerini etkilemeyeceğini belirtildi.
TÜPRAG, T24’ün Kışladağ Altın Madeni için yeniden yargılama başlıyor: “20 yıl önceki dosyayla karar verilemez” başlıklı haberinin ardından açıklama yaptı.
TÜPRAG tarafından yapılan açıklamada, Kışladağ işletmesinin üretim faaliyetlerine dahi geçilmeden önce ilgili bakanlıklar ve Uşak Valiliği tarafından oluşturulan komisyon tarafından 19 yıldır düzenli olarak çevresel denetimlere tabi tutulduğu belirtildi. Bugüne kadar gerçekleştirilen tüm bu denetimler sonucunda herhangi bir uygunsuzluğun tespit edilmediği, bu durumun resmi raporlar ve bilimsel değerlendirmelerle de doğrulandığı ifade edildi.
“19 yıldır düzenli olarak çevresel izleme ve denetim yapılıyor”
2003 yılında, o zamanki adıyla Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından ÇED olumlu kararı verilerek 2006 yılında üretim faaliyetlerine başladığı ifade edilen Kışladağ̆ Altın Madeni’nin aynı yıl Uşak Valiliği tarafından DSİ de dahil olmak üzere kamu kurumlarından oluşturulan “Kışladağ̆ Altın Madeni İzleme Denetleme Komisyonu” ile madende su ve toprak numune alımına başlayarak üretim faaliyetlerini sürdürdüğü açıklandı. 19 yıldır düzenli olarak çevresel izleme ve denetim faaliyetleri gerçekleştirildiği söylenen madende bugüne kadar en az ayda iki kez olmak üzere açılmış toplam 26 gözlem kuyusunda su için 34, toprak için ise 19 farklı kimyasal parametreyle sürekli olarak denetim çalışmaları yürütüldüğü belirtildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü gibi kurumlar tarafından da rutin ve plansız denetimler gerçekleştirildiği de açıklama yer aldı.
TÜPRAG, Kışladağ Altın Madeni’nde işletme alanından dışarıya kontrolsüz atıksu deşarjı söz konusu olmadığı, maden sahasına düşen yağmur sularının da toplanarak arıtıldığı ve maden sahasında geri kullanıldığı belirtildi.
İşletmenin maden sahası ve çevresindeki bitki örtüsü ile yaban hayatının durumunun yılda iki kez Hacettepe Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü akademisyenleri tarafından izlendiğini söylendi.
Numunelerin süreci etkilemek içni alındığı iddia edildi
TÜPRAG, 2006 yılından bu yana gerçekleştirilen tüm bu çevresel izleme ve denetleme hususlarının yok sayılarak nereden ve hangi koşullarda alındığı, numune almaya yetkin kişiler tarafından alınıp alınmadığı bilinmeyen analiz sonuçlarının Kışladağ Altın Madeni’nin faaliyetlerinden kaynaklanan çevresel bir etkiymiş gibi gösterilerek servis edilmesinin 12 Şubat tarihinde gerçekleşecek AİHM kararının görüşüleceği duruşma öncesinde yapay bir gündem yaratma çabası olduğunu öne sürdü.
“Madene karşı açılan davanın iki kez reddine karar verildi”
Açıklamada, madene karşı açılan davanın iki kez reddildiği belirtilerek şunlar söylendi:
“Kışladağ Altın Madeni ÇED Olumlu kararının iptali amacıyla Bakanlık aleyhine 2004 yılında açılan dava ve devamında gelişen yargı sürecinde ise iki kez davanın reddine karar verilmiş, davacıların temyiz yoluna başvurması üzerine ise Danıştay 14. Dairesi, öne sürülen hususların temyiz nedenlerinden hiçbiriyle uyuşmaması gerekçesiyle Manisa İdare Mahkemesi kararını 2011 yılında onamıştı. Davacıların karar düzeltme yoluna başvurması üzerine de Danıştay 2013 yılında düzeltme isteminin reddine hükmetmişti.
“AYM gerekli tüm tedbirlerin alındığına, ihlal olmadığına hükmetti”
Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yapılan bireysel başvurular konusunda ise başvuruların 12 tanesi incelenmeksizin kişi yönünden “yetkisizlik” nedeniyle kabul edilemez bulunmuştu. Maden bölgesinde yaşadığı tespit edilen bir kişinin AYM başvurusu ise usul ve esas yönünden incelendikten sonra ÇED raporunda gerekli tüm tedbirlerin alındığı belirterek, 2018 yılında herhangi bir ihlal söz konusu olmadığına karar verilmişti.
“Usule yönelik AİHM kararı görüşülecek”
AİHM tarafından Kışladağ Altın Madeni lehine sunulan tüm bu kararlarla birlikte, dava dosyasında yer alan uzman görüşlerinin davacılara ayrıca tebliğ edilmemesi nedeniyle verilen ihlal kararı doğrultusunda bugün Uşak İdare Mahkemesi’nde AİHM kararı görüşülecek.
More Stories
Erzincan Jandarma’nın Ocak 2025 Faaliyet Raporu
HDK’den açıklama: İktidar CHP’yi çözümün dışında tutmak istiyor
Engelli bakım merkezinde korkutan yangın! 78 kişi tahliye edildi