Plastiğin doğada parçalanması ne kadar sürüyor? İşte korkunç cevap!

Dünya Plastik Kirliliğiyle Nasıl Başa Çıkabilir?

Pasifik Okyanusu’nda, ABD ile Japonya arasında, akıntıların bir araya geldiği noktalarda dev plastik adaları bulunuyor. Ancak, denizlerimiz değil, su kaynaklarımız ve tarım topraklarımız da mikroplastiklerle dolu durumda. Bu mikroplastikler artık insan bedenine de ulaşıyor.

Ahşap veya kağıt gibi doğal malzemelerden farklı olarak, plastik sentetik bir yapıya sahiptir, bu nedenle çözülmesi zordur. Yıllar süren geri dönüşüm çabalarına rağmen, küresel olarak sadece %9’u geri dönüştürülebilirken, geri kalan %90 çevreye zarar verecek şekilde doğada kalıyor.

Eğer insanlık bugün plastik kullanımına son verirse, dünyanın plastikten temizlenmesi ne kadar süre alacak? İşte, çevreye attığımız çöplerin doğada ne kadar kalacağı:

  • Plastik poşetler – 20 yıl
  • Plastik kaplı kahve kupaları – 30 yıl
  • Plastik pipetler – 200 yıl
  • Soda kutusu halkaları – 400 yıl
  • Plastik şişeler – 450 yıl
  • Diş fırçaları ve tek kullanımlık bezler – 500 yıl
  • Strafor – 500 yıl
  • Olta ipi – 600 yıl

Ancak, plastik parçalanması da çözüm değil. Plastik, mikroplastiklere dönüşerek çevremizde kalıcı hale geliyor ve hatta besin zincirimizde yer alıyor. Artık bilim insanları, insan beyninde bile mikroplastik bulabiliyor.

Bu sentetik kimyasal mikropartiküller, insanların hormonlarını bozuyor, erken yaşlanmaya ve ciddi hastalıklara neden oluyor. Dolayısıyla, her kullandığımız plastik malzeme aslında kendi sağlığımızı tehlikeye atıyor.

Related Posts

Togg’dan Tesla’ya tarihi fark: İşte en fazla satılan elektrikli otomobil markaları

Togg, Türkiye’de elektrikli otomobil pazarında yılın ilk yarısında gerçekleştirdiği 17 bin 101 satış ve yüzde 20 pazar payıyla marka sıralamasına ilk sırada yer aldı.

Katlanabilir ekranlı iPhone için kara görünmeye başladı

Apple, çok uzun yıllardır katlanabilir ekranlı cihazlar üzerinde çalışıyor. Özellikle katlanabilir ekranlı bir iPhone için yıllardır çalışmaların yapıldığı söylenen cihaz için artık bir tarih de var.

Savunma Sanayii’nde devrim: İHA’lar gökten inmeyecek

Savunma Sanayii’nde devrim niteliğinde yeni İHA tasarlandı. İHA’lar artık güneş enerjisi ile günlerce havada kalabilecek.

Farklı bir tür sanılmıştı… ‘Ejderha Adam’ın gizemi çözüldü

Çin’in Harbin kentinde 1933 yılında bir işçi tarafından bulunan ve yıllar sonra bilime bağışlanan dev insan kafatasının gizemi sonunda çözüldü. “Ejderha Adam” (Homo longi) olarak adlandırılan bu kafatasının aslında gizemli antik insan türü Denisovanlara ait olduğu ortaya çıktı.

MetaHuman teknolojisine erişmek artık daha kolay

Epic Games gerçekçi MetaHuman karakterlerini, geliştiricilerin projelerine daha kolay entegre etmelerini sağlıyor.

Sude Bay Estonya’da ikinci oldu

Milli golfçü Sude Bay, 22’nci Estonya Amatör Açık Turnuvası’nda ikinci oldu.