Süper böcekler 2050’ye kadar milyonları öldürebilir: Sessiz tehdit ekonomiyi de vuracak

Süper Böceklerin Yaratacağı Tehlike: 2050’de Milyonlarca Ölüm ve 2 Trilyon Dolarlık Kayıp Bekleniyor

Yapılan araştırmalar, “süper böcekler” olarak adlandırılan antibiyotiklere dirençli bakterilerin, 2050 yılına kadar milyonlarca insanın hayatına mal olabileceğini ve küresel ekonomiye yaklaşık 2 trilyon dolarlık bir kayba neden olabileceğini gösteriyor.

İngiltere’de hükümet tarafından desteklenen bir çalışma, antimikrobiyal direnç (AMR) oranlarının önümüzdeki çeyrek yüzyılda küresel olarak yıllık 1.7 milyon dolar gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) kaybına yol açabileceğini ortaya koydu.

AMR Oranlarında Yüzde 60 Artış Bekleniyor

Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü’ne (IHME) göre, AMR’den kaynaklanan ölümlerin 2050 yılına kadar yüzde 60 oranında artması bekleniyor. Sadece ABD’de ve İngiltere’de her yıl antibiyotiklere dirençli böcekler nedeniyle ölen kişi sayısı yüksek tahmin edilirken, ilaca dirençli bakterilere bağlı hastalananların sayısında da artış bekleniyor.

Süper Böceklerin Etkileri

Süper böcekler, hastaneye yatış sayısını arttırırken, daha uzun hastane kalışlarına, maliyetli tedavilere ve karmaşık bakıma neden olmaktadır. Bu durum, dirençli enfeksiyonların tedavisinin maliyetini arttırmakta ve enfeksiyonların tedavisi için harcanan parayı ikiye katlamaktadır.

Hangi Ülkeler Etkilenecek?

Yapılan araştırmalar, AMR tedavisinin küresel sağlık maliyetlerinin artabileceğini ve özellikle ABD, İngiltere ve AB ekonomilerinin olumsuz etkilenebileceğini göstermektedir. Bu durum, küresel yardım kesintilerinin etkisini ve hastalıkların artmasını da beraberinde getirmektedir.

Anthony McDonnell, AMR’yi kontrol altına almanın önemini vurgularken, başarılı olduğu düşünülen ülkelerin bile tedbirlerini arttırmaları gerektiğini belirtti.

İş Gücü ve Ekonomik Etkiler

Araştırma, antibiyotik direncinin ekonomi ve sağlık sistemlerine olan etkisini hesaplayarak, süper böceklerin iş gücünü azaltabileceğini ve ekonomik kayıplara yol açabileceğini ortaya koydu. Bu durumu önlemek için, ülkelerin yeni antibiyotiklere erişimi arttırarak ve kaliteli tedavi imkanları sunarak önlemler almaları gerekmektedir.

Related Posts

Esenyurt’ta motosiklet hırsızlığı kameraya yansıdı

Esenyurt’ta park halindeki motosikletin kontağını kırarak çalıştıran iki kişi, kayıplara karıştı. Hırsızlık anı, güvenlik kamerasına yansıdı.

Aydın’daki yangında bir gözaltı

Aydın’ın Nazilli ilçesinde, makilik alanda çıkan yangınla ilgili bir kişi gözaltına alındı.

MASAK’tan Sarallar raporu: Radara takılan 563 para transferi ve bahis parası

Sarallar olarak bilinen suç örgütüne yönelik soruşturmada 52 şüpheliye kara para aklama suçlaması yöneltildi. Soruşturma kapsamında MASAK tarafından hazırlanan raporda, çarpıcı ayrıntılar yer aldı.

Koçarlı’da Yolcu Minibüslerine Denetim

Jandarma, Koçarlı’da minibüs denetimi yaparak sürücülere trafik kuralları hakkında bilgi verdi.

TIR kaydı, yol kapandı: Uzun araç kuyrukları oluştu

Ardahan’da sağanak yağış nedeniyle kayganlaşan yolda kayan TIR, yolun trafiğe kapanmasına neden oldu. Kaza nedeniyle bölgede uzun araç kuyrukları oluştu.

Adana’da Dolandırıcılık Operasyonu

Polis taklidi yaparak emekli vatandaşı dolandıran 2 şahıs yakalandı, 4.25 milyon lira değerinde altın kayıp.