Ünlü yazar Matthew Pipenburg’a göre, SVB’nin çöküşünün bulaşıcı etkilerine ilişkin endişeler Fed’i faiz artırımlarını durdurmaya zorlayacak ve bu ortamda altın ‘kopacak’. Ayrıca bir piyasa analistine göre, altın piyasası değerli metaller sektöründen daha iyi performans göstermeye devam edecek.
“Federal Reserve, faiz artırımlarını durduracak!”
ABD tarihindeki en büyük ikinci banka iflası olan Silicon Valley Bank (SVB) 10 Mart’ta meydana geldi ve hem ABD hem de uluslararası piyasalarda dalgalanma etkilerine neden oldu. Ayrıca yönetim altındaki varlıkları 118 milyar dolar olan Signature adlı başka bir bankanın iflasına neden oldu. SVB’nin çöküşü, bankayı müşteri taleplerini karşılamak için varlıklarını zararına satmaya zorlayan mevduat sahiplerinin önemli ölçüde çekilmesiyle tetiklendi.
Federal Reserve Başkanı Jerome Powell, yüksek enflasyonu kontrol altına almak amacıyla daha önce Mart ayında 25 ile 50 baz puanlık bir zam sinyali vermişti. Ancak Matterhorn Asset Management Ticari Direktörü ve Gold Matters: Real Solutions to Surreal Risks kitabının yazarı Matthew Pipenburg’a göre, SVB’nin çöküşünün bulaşıcı etkilerine ilişkin endişeler Fed’i faiz artırımlarını durdurmaya zorlayacak.

Pipenburg, SVB’nin çöküşünün büyük ölçüde Federal Reserve’in geçen yıl faiz oranlarını 450 baz puan artırmasıyla faiz oranı riskinin kötü yönetilmesinden kaynaklandığını söylüyor. Bu, mevduat sahipleri ABD Hazinelerini tutarak daha iyi ve daha güvenli bir getiri elde edebilecekken, banka mevduatlarını tutmanın fırsat maliyetini artırdı. Faiz oranları yükseldikçe bankanın elindeki tahvillerin değeri düştüğü için SVB’nin bilançosuna da zarar verdi. Piepenburg, şu değerlendirmeyi yapıyor:
Bu mevduat sahipleri paralarını çekmeye başladığında, SVB veya Silvergate gibi bankalar mevduat sahiplerinin taleplerini karşılamak için varlıklarını satmak zorunda kaldılar. Fed, bunca ay faizleri yükselterek, tahvil fiyatlarının düşmesine neden oldu ve böylece mevduat sahipleri tarafından likidite ihtiyacıyla karşı karşıya kalan bu bankalar, bu kısa vadeli tahvilleri indirimli olarak satmak zorunda kaldı.
Sarı metal ‘kopacak!’
Güçlü ABD dolarının 2022’de altın fiyatını düşürdüğünü, ancak durgunluk baskıları arttıkça doların zayıflamaya hazır olduğunu kaydeden Pipenburg, ABD doları değer kaybederken altının ‘yırtılmaya hazır’ olduğunu tahmin ediyor. Bu bağlamda, “Bu güçlü dolar anlatısı değişmek üzere. Durgunlukta güçlü bir dolara sahip olamazsınız,” diyor.
Bu arada, ABD dolar endeksi son 5 günde yüzde 1,8 düştü. Pipenburg, uzun vadeli bir enflasyon koruması olarak altına odaklandığı için kesin zamanlamanın ‘ilgisiz’ olduğunu söylüyor. Bu konudaki görüşünü açıklarken, “Cebimdeki doları oraya koyarsam ve iki yıl sonra geri dönersem, cebimdeki gram altından çok daha az değerli olacağından hiç şüphem yok,” yorumunu yapıyor.

“Altın bundan fayda sağlıyor”
Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, son olayların ardından altın piyasası 1.900 doların üzerinde sağlam bir destek tuttu. ABD hükümeti, iki bankadaki tüm mudilerin paralarının garanti altına alınacağını söyleyerek korkuları yatıştırmaya çalışsa da başarısızlık, finansal piyasalarda küresel kurumları etkilemeye başlayan önemli çatlakları ortaya çıkardı.
Avrupa’nın en büyük bankalarından biri olan Credit Suisse’in hisse fiyatı Çarşamba günü düştü. Satış, İsviçre bankasının yıllık raporunda geçen yıl yaklaşık 8 milyar dolar kaybettiğini açıklamasından bir gün sonra geldi. Mitsubishi Corporation Kıymetli Madenler Stratejisti Johnathan Butler, ABD’ye dönerek, ABD bankalarının iflaslarının ‘uzun süre yüksek faiz oranı’ anlatımında bir dönüm noktası olduğunu söylüyor. Güvenli liman varlıklara yönelik geniş tabanlı talebin tahvil getirilerini önemli ölçüde düşürmesi nedeniyle altının fayda sağladığına dikkat çekiyor.
“Bu ortam, değerli metallere güç vermeye devam edebilir”
Johnathan Butler’a göre, düşen getiriler, zayıf dolar ve güvenli liman varlıklarına hücumun birleşimi, yakın vadede değerli metallere güç vermeye devam edebilir. Ancak, bu durumun altınla sınırlı kalabileceğini ve daha endüstriyel görünen beyaz metallerin, böyle bir durumda daha az başarılı olabileceğini söylüyor. Bu bağlamda Butler, şu yorumu yapıyor:
Ekonomik büyümenin yavaşladı. Bankacılık bulaşmasının kontrol altına alınması koşuluyla, hisse senetleri ve tahvil getirileri sonunda bir rahatlama rallisi yaşayabilir ve doları altının aleyhine yükselişe sokabilir.

“Altın, çekici güvenli liman olmaya devam ediyor!”
Tahvil getirilerindeki ani düşüş, faiz oranı beklentilerindeki önemli bir değişimi yansıtıyor. CME FedWatch Aracı, piyasaların ABD merkez bankasının faiz oranlarını gelecek hafta 25 baz puan artırması veya değiştirmemesi konusunda kabaca 50/50 bölündüğünü gösteriyor. Buna karşılık, geçen hafta piyasalar, Federal Reserve’in Mart’ta faiz oranlarını 50 baz puan artırma ihtimalini %80 olarak fiyatlıyordu ve Mayıs’ta bir başka agresif hamle gördü. Butler, yeni bankacılık krizinin, Federal Reserve’in bir yıllık agresif faiz artırımlarının ardından finansal piyasaların sağlığının ne kadar istikrarsız olduğunu gösterdiğini söylüyor. Bu konudaki görüşlerini şu şekilde izah ediyor:
Bu olay, faiz oranlarındaki dozu giderek artan artışın sonuçları olduğunu ve ekonomik koşullar şimdiye kadar genel olarak olumlu kalsa bile, hafife alınamayacağını vurguluyor. Kısa vadede düşünüldüğü kadar hızlı yükseliyor ve genel olarak değerli metaller ve özel olarak altın, kargaşa zamanlarında çekici güvenli limanlar olmaya devam ediyor.