Domuz gribi geri döndü

Üst Solunum Yolu Hastalıklarıyla Mücadelede Önemli Bilgiler

Soğuk hava koşullarıyla birlikte üst solunum yolu hastalıkları sıkça görülmeye başladı. Grip vakalarında artış yaşanırken, TÜSAD İnfeksiyon Çalışma Grubu’ndan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nigar Dirican, hastalıklara karşı alınması gereken önemleri açıkladı.

Doç. Dr. Nigar Dirican

Benzer Belirtiler, Farklı Hastalıklar

Grip, domuz gribi, Covid-19 ve diğer solunum yolu virüsleri benzer belirtilerle kendini gösterir. Bu nedenle doğru teşhis ve tedavi için dikkatli olunmalıdır.

Grip benzeri şikayetler yaşayan kişilerin sağlık kuruluşlarına başvurması, virüslerin yayılmasını engellemek ve doğru tedavi almak açısından büyük önem taşır.

Koruyucu önlemler almak, bağışıklığı güçlü tutmak, grip aşısı yaptırmak, maske kullanmak, ortamı havalandırmak ve hijyen kurallarına uymak, virüslerin yayılmasını azaltmaya yardımcı olabilir.

Her Soğuk Algınlığı Grip Değildir

Sonbahardan itibaren üst solunum yolu hastalıklarının sıklığında artış gözlemlenmektedir.

Ateş, kırgınlık, kas ağrısı, baş ağrısı, öksürük ve boğaz ağrısı gibi grip benzeri şikayetlerle başvuran hastalardan alınan örneklerde en sık influenza A (H1N1) yani domuz gribi saptanmaktadır. Diğer önemli etkenler ise Rhinovirus, insan coronavirüsler, SARS-CoV-2 (COVID-19) ve Respiratuar Sinsityal Virus’tur.

Hastalık belirtileri ve iyileşme süreleri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Antibiyotik kullanımının fayda etmediğini belirten hastalar, doktora danışmadan ilaç kullanmaktan kaçınmalıdır.

Mevsimsel Grip (İnfluenza)

Mevsimsel grip, sonbahar ve kış aylarında yaygın olarak görülen, solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan bir virüstür.

Grip virüsü, öksürük ve hapşırıkla yayılan damlacıkları soluyan kişilere bulaşır. Ayrıca, virüs temas edilen yüzeyler aracılığıyla da bulaşabilir.

Tokalaşma, öpüşme ve yakın temas da virüsün bulaşmasına neden olabilir. Virüs, yüzeylerde 2-8 saat canlı kalabilir.

Domuz Gribi (H1N1)

Domuz gribi, H1N1 influenza A virüsünün neden olduğu bir grip türüdür. İnsandan insana bulaşabilen bu virüs, küresel salgınlara sebep olabilir.

Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, kas ağrıları ve yorgunluk gibi belirtilere yol açabilen domuz gribi, yüksek risk altındaki gruplar için ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Aşı ve antiviral tedavilerle korunma sağlanabilir ve hastalık tedavi edilebilir.

Soğuk Algınlığı (Nezle)

Üst solunum yollarını etkileyen viral bir enfeksiyon olan soğuk algınlığı genellikle rinovirüsler tarafından meydana gelir ve burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, hapşırma gibi belirtilerle kendini gösterir.

Nezle genellikle hafif seyreden bir hastalıktır ve 7-10 gün içinde iyileşme görülebilir. Tedavi genellikle semptomları hafifletmeye yöneliktir ve antibiyotikler etkili değildir.

Related Posts

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.

Uzmanlardan kritik uyarı: 50 yaş üzeri herkes risk altında olabilir

Belirti vermeden ilerliyor, geç fark edildiğinde kalıcı görme kaybına yol açabiliyor. Erken teşhis ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları hastalığın kaderini belirliyor.

Tiktok’ta şimdi de osuruk yürüyüşü trend oldu: Deneyen vazgeçemiyor!

TikTok’ta “osuruk yürüyüşü” adıyla yayılan yeni trend, yemek sonrası birkaç dakikalık hafif yürüyüşün gaz atmayı kolaylaştırıp sindirimi hızlandırdığı ve ruh hâlini iyileştirdiği iddiasıyla dikkat çekiyor.

Kanserle Savaşta Yeni Umut NK Hücreleri 

Kanserle savaşta yeni umut NK hücreleri hakkında konuşan uzmanlar, önemli açıklamalarda bulundu. 

Milli sağlıkta dev adım: Yerli kalp-akciğer makinesi tanıtıldı

TÜSEB ve ASELSAN iş birliğiyle geliştirilen, açık kalp ameliyatlarında kullanılacak yerli kalp-akciğer makinesi tanıtıldı. Türkiye, bu kritik teknolojide de dışa bağımlılığı sona erdiriyor.

Zayıflar daha uzun yaşıyor! Uzmanı uyarı: Çok yemek tümörü besliyor

Geçmişten günümüze halk arasındaki yaygın inanışa göre, yemek yendikçe vücut direnci artar ve hastalıklara karşı güçlenilir. Oysa bilim bunun tam tersini söylüyor. Tıbbi Onkoloji ve Hematoloji Uzmanı, Onkolojik Bilimler Koordinatörü Prof. Dr. Necdet Üskent, kontrollü açlığın kanserli hücrelerin büyümesini durdurduğunu ve küçülmesini desteklediğini söylüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir