Marksist bakışla “Mobbing”

Özdemir’in Güncel Mobbing Yazısı

Çalışma hayatında son yıllarda önemli bir konu olarak öne çıkan “mobbing”, çalışanlara üstler, astlar veya eşit çalışanlar tarafından uygulanan her türlü kötü muamele, tehdit, şiddet, taciz ve aşağılama olarak tanımlanıyor. Bu kavram, işletmelerden yönetim çalışmalarına kadar geniş bir alanda kullanılıyor. Mobbing, çalışanların birbirlerine uyguladıkları şiddeti işaret ediyor ve emek örgütleri ile emek siyaseti tarafından da sıklıkla kullanılıyor.

Mobbing, çalışma yaşamını açıklayan Marksist teorinin ve kavramların gerilemesiyle boşalan alanda burjuva sosyal biliminin bir kavramı haline geldi. Ancak mobbing üzerindeki çalışmalar, gerçekte işyerindeki sermaye ve emek arasındaki gerilimi gizleyerek çalışanlar arasındaki çatışmalara odaklanıyor. Bu durum, emekçi sınıfın kolektif iradesini ve sınıf dayanışmasını göz ardı etmektedir.

Güvencesizlik ve geleceksizlik emek rejimleri, sermaye sınıfının emeğe karşı yürüttüğü saldırıların bir sonucudur. Bu koşullar altında emekçiler arasındaki rekabet, dayanışma yerine tercih edilen bir davranış haline gelmiştir. Bu ise sınıf içi çelişkileri artırmakta ve emekçiler arasındaki şiddeti teşvik etmektedir.

Emek siyaseti ve örgütleri, emekçiler arasındaki artan şiddeti görmezden gelmeden ele almalıdır. Dayanışmanın zayıflaması, emek örgütlerinin temel dayanağını tehdit etmektedir. Kullanılan dil, sınıf içi dayanışmanın önemini vurgulamalı ve emekçiler arasındaki şiddeti sonlandırmaya odaklanmalıdır.

Çalışma yaşamında mobbing, işçi sınıfı içindeki çatışmaları ve dayanışmayı göz ardı ederek emeğe karşı yapılan saldırıları örtbas etmektedir. Bu nedenle emekçiler arasındaki şiddeti göz ardı etmeden, sınıf dayanışmasını güçlendirecek adımlar atılmalıdır. Marx’ın da belirttiği gibi, günümüzdeki çalışma koşullarını anlamak için mobbing kavramını sorgulamalı ve emek mücadelesine odaklanmalıyız.

Related Posts

Etkin pişmanlık ifadesinde ‘İmamoğlu’ iddiası: Seçim için para topladılar

İBB’ye yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklu bulunan iş insanı Sarp Yalçınkaya, etkin pişmanlık hükümleri kapsamında ikinci kez ifade verdi. Yalçınkaya, İmamoğlu ile Keleş’in seçim için para topladığını iddia etti.

Kredi kartı kullanımı arttı

Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) 2025 Haziran verilerine göre, kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kartlarla gerçekleştirilen toplam ödeme hacmi, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 51 artarak 1 trilyon 911,4 milyar TL seviyesine yükseldi …

Türkiye’deki dünyaca ünlü otelle ilgili flaş gelişme!

Gelir getirmeyen ve uzun süredir boş kalan Hilton Oteli’ndeki hisselerini elden çıkarma kararı alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, satış yetkisini aldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin temmuz ayı meclis toplantısında belediyenin Hilton Oteli’ndeki …

İslam Memiş ‘Artık bitti’ dedi, altında neler olacağını açıkladı!

Yatırım araçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın ve Para Piyasaları uzmanı İslam Memiş, kripto paradan gümüşe, altına kadar yatırımcıların merak ettiği sorulara ceevap verdi. Gündeme Dair Her Şey adlı Youtube kanalının yayınına katılan …

Ticaret Bakanlığı ekipleri 2025’te 6,5 milyonun üzerinde elektronik ve kaçak sigara ele geçirdi

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Gümrükler Muhafaza ekiplerinin bu yıl içerisinde yasa dışı tütün ve elektronik sigara ticaretine yönelik operasyonları sonucunda toplam değeri yaklaşık 451 milyon 588 bin lira olan 2 milyon 150 bin paket sigara ile 4 …

Esenler’de Lahmacun Fırsatı

Esenler’deki esnaf 2 lahmacun ve 1 ayranı 99 TL’ye satıyor, yıl sonuna kadar bu fiyatta kalacak.