“Romatizma hastaları, oruç tutarken nelere dikkat etmeli”

İltihaplı Romatizmal Hastalıkları Olanlar Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeli?

İç Hastalıkları ve Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Soy, iltihaplı romatizmal hastalıkları olan bireylerin oruç tutarken dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

Uzun açlık dönemlerinin sağlık açısından olumlu etkilere sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Soy, “Oruç, kilo kaybı, insülin duyarlılığının artması, kolesterol ve kan basıncında azalma gibi faydalar sağlıyor. Ayrıca bazı nörodejeneratif hastalıklara karşı koruyucu etki gösterebilir. Son zamanlarda romatoid artrit, sedef romatizması gibi romatizmal hastalıklarda da orucun olumlu etkileri gözlemlendi” açıklamasında bulundu.

Romatizmanın geniş bir hastalık grubunu kapsadığını belirten Prof. Dr. Soy, şunları dile getirdi: “Romatizma, eklem ve kasları etkileyen, ağrı, şişlik, şekil bozukluğu ve işlev kaybı gibi belirtilerle kendini gösteren bir hastalıktır. Romatizması olan hastalar, düzenli ilaç kullanımı ve tedaviye uyum konusunda titiz olmalıdır.”

Prof. Dr. Soy, iltihaplı romatizmal hastalıklarda uzun süreli açlığın olumlu etkilerini şu şekilde açıkladı: “Uzun süreli açlık, bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir ve iltihap seviyelerini düşürebilir. Romatoid artrit gibi hastalıklarda, oruç 3-4 ay kadar sürebilen geçici bir rahatlama sağlayabilir.”

“İlaç Saatlerini Oruç Saatlerine Göre Ayarlayın”

Romatizmal hastalıkları olan bireylerin oruç tutmadan önce doktorlarına danışmaları gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Soy, “Düzenli ilaç kullanan hastaların ilaç saatlerini iftar ve sahura göre ayarlamaları önemlidir. Ayrıca, oruç tutmalarını engelleyebilecek başka sağlık sorunları varsa, bunları göz önünde bulundurmaları gerekmektedir” dedi.

Oruç tutup tutamayacaklarını hekimleriyle görüşen romatizmal hastalığı olan bireylerin, sağlıklı bir ramazan geçirmek için beslenme düzenlerine dikkat etmeleri gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Soy, “Alkol ve sigaradan uzak durmak, fazla kilolarından kurtulmak ve düzenli egzersiz yapmak önemlidir” önerilerinde bulundu.

“Romatizmaların İlaç Dışı Tedavisinde Egzersiz Önemli”

Prof. Dr. Soy, “Ramazan döneminde egzersizlerinizi aksatmamalı, düzenli olarak egzersiz yapmalısınız. Ağır egzersizlere ihtiyaç yok; günlük egzersizlerinizi yapabilirsiniz. Beslenmenize dikkat ederek, sağlık durumunuza uygun ilaçları kullanarak sağlıklı bir ramazan geçirebilirsiniz” şeklinde konuştu.

Related Posts

40 yaşından sonra başlıyor! 6 etkili egzersizle diz şikayetlerinden kurtulun

Son yıllarda görülme sıklığı hızla yaygınlaşan osteoartrit (kireçlenme), günlük yaşamı adeta baltalıyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Özgün Barış Çolak, diz kireçlenmesine karşı günlük yaşam alışkanlıkları arasına mutlaka eklenmesi gereken 6 etkili egzersizi anlattı.

Kurban etindeki ölüm katılığına dikkat! ‘12 saat oda sıcaklığında dinlendirmeli’

Et yemeklerinin ağırlıkta olduğu özenle kurulan sofralar ve birbirinden lezzetli ikramlar Kurban Bayramı’nın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dr. N. Sinem Türkmen, Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme konuları hakkında bilgi verdi.

Şok diyet tuzağına düşmeyin! Formda olmak için tabağınızı renklendirin

Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte pek çok kişi fit bir vücuda sahip olmanın yollarını arıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Bensu Enyüksek, yaza formda girmenin 7 etkili yolunu anlattı.

Yaşamak istedi, bedeli insanlık suçu oldu! Kanlı organ nakli kâbusu: ‘Bilmiyordum’

İlk böbrek naklini 20 yaşında olan genç kadın yeniden hastalanmış ve yine kendisi için uygun bir böbrek beklemesi gerektiğini öğrenmişti. Bu bekleyişin hayatına mâl olabileceğini düşündü. İnternette yaptığı bir araştırma sonucunda kendi deyimiyle farkında olmadan uluslararası organ nakli çetesine dahil oldu. İşte şimdi hiçbir klinik tarafından tedaviye alınmayan kadının yaşadıkları.

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.

Uzmanlardan kritik uyarı: 50 yaş üzeri herkes risk altında olabilir

Belirti vermeden ilerliyor, geç fark edildiğinde kalıcı görme kaybına yol açabiliyor. Erken teşhis ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları hastalığın kaderini belirliyor.